Actueel

Zet werkplezier in de schijnwerpers tijdens de Week van de Werkstress

Nieuws | 06-11-2018

Van 12 tot en met 15 november is het in Nederland de week van de Werkstress. Dit jaar ligt de focus op preventie en het vergroten van werkplezier. Een mooie gelegenheid om het belang van werkplezier en het voorkomen van stress onder de aandacht te brengen. 

Werkstress is in Nederland beroepsziekte nummer één. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. De mensen die er ooit mee te maken kregen hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken met hun omgeving, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkstress en werkplezier bespreekbaar te maken op de werkvloer.

Arbocatalogus SW

In de deelcatalogus Psychosociale Arbeidsbelasting , onderdeel van de Arbocatalogus in de SW, is hoofdstuk 6 volledig gewijd aan werkdruk. Niet alleen de oorzaken en gevolgen worden omschreven, maar ook de aanpak en preventie. Ook over andere veroorzakers van stress, zoals ongewenst gedrag of pesten op het werk, vindt u in de arbocatalogus handvatten en richtlijnen.

WERK-portal.nl

Daarnaast vindt u in de WERK-portal.nl veel relevante e-learningprogramma’s, zoals:

  • Goed Samenwerken (over samenwerken, agressie en pesten op het werk);
  • Veilig werken met Handige Herman (met een hoofdstuk Omgaan met elkaar);
  • Aan de slag blijven (met een module Omgaan met elkaar);
  • Werkfit (met een module Inleven in een ander – je collega’s respecteren).

Toolbox

Voor de aanpak van pesten op het werk kunt u ook gebruik maken van de Toolbox Aanpak (digitaal) pesten op de SBCM-website.

Tot slot kunnen ook omstandigheden thuis voor een grotere druk op het werk zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het hebben schulden of het verlenen van mantelzorg. Bekijk alle producten van SBCM en Cedris rond het thema schulden. De website van Mezo biedt veel tips en informatie voor mantelzorgers.