Actueel

Tips en instrumenten voor een veilige en gezonde werkplek

SBCM nieuws | 01-03-2018

Als preventiemedewerker zet u zich in voor een veilige en gezonde werkplek. Maar dat kunt u niet alleen. Met de tips en instrumenten uit de toolbox Samenwerken, in opdracht van InPreventie ontwikkeld door TNO, houdt u preventie ook bij anderen op de agenda. Zoals met de samenwerkposter of de do’s en don’ts voor een goede samenwerking. Voor preventie bij externe plaatsingen is er een leidraad van Cedris/SBCM beschikbaar. Een veilige en gezonde werkplek creëer je samen. Management en medewerkers moeten op de hoogte zijn van risico’s en maatregelen, de or moet achter de plannen staan en ook P&O en de bedrijfsarts spelen een belangrijke rol bij preventie. Als preventiemedewerker werkt u dus samen met veel verschillende gesprekspartners binnen en buiten het bedrijf. De toolbox Samenwerken helpt u om preventie binnen de organisatie levend te houden. De leidraad ´Gezond en Veilig binnen bestaande en nieuwe verhoudingen´ is gericht op de samenwerking buiten de organisatie, zodat er ook bij externe plaatsingen een gezonde en veilige werkplek is.


Inhoud toolbox Samenwerken

In de toolbox Samenwerken vindt u presentaties die u kunt gebruiken, do’s en don’ts voor een goede samenwerking en een actiejaarplan met tips om heel het jaar door aandacht te vragen voor veilig en gezond werken. Ook bevat de toolbox een samenwerkposter. Hierop staan de belangen van uw belangrijkste gesprekspartners; u ziet hoe u die belangen kunt gebruiken om de ander in beweging te krijgen.

Leidraad voor preventie bij externe plaatsing

Ook bij externe plaatsingen is een veilige en gezonde werkplek belangrijk. Dit is wel een extra uitdaging. Want wie is daar verantwoordelijk voor? En hoe maak je afspraken over preventie met andere partijen zonder dat dit ten koste gaat van effectieve begeleiding naar werk? De leidraad ‘Gezond en veilig werken binnen bestaande en nieuwe verhoudingen’ van Cedris en SBCM geeft antwoord op deze vragen. Het is een handreiking voor iedereen die betrokken is bij externe plaatsing van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, zoals consulenten, accountmanagers en andere professionals.

Meer informatie

Meer informatie over gezonde en veilige arbeidsomstandigheden vindt u in de Arbocatalogus Sociale Werkvoorziening. 

Hebt u vragen? Neem dan contact op met Diana Lettink, projectleider SBCM. 

E: d.lettink(at)caop.nl
T: 06 220 95634